A tésztához:
– 60 dkg liszt
– 1 evőkanál kakaópor
– 25 dkg porcukor
– 20 dkg méz
– 2 dkg vaj
– 3 tojás
– 2-3 teáskanál mézesfűszer
– 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
Az írókához:
– 1 tojásfehérje
– 20 dkg porcukor
– 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
– 1 teáskanál ecet
A díszítéshez:
– kókuszreszelék (elmaradhat)
Elkészítés:
1, A lisztet, a porcukrot, a fűszert, a kakaóport és a szódabikarbónát nagyobb tálba szitáljuk.
2, A mézet a vajjal meglangyosítjuk, a tojásokat villával elkeverjük.
3, A liszt közepébe öntjük a mézes vajat és a tojásokat, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát.
4, A tésztát folpackkal letakarva, hűvös helyen másnapig (vagy akár több napig) pihentetjük.
5, Másnap lisztezett deszkán nagyon alaposan átgyúrjuk a tésztát és nagyjából 3-4 mm vékonyra nyújtjuk (az átgyúrás fontos, különben buborékos lesz a tészta felszíne).
6, Kartonsablon alapján kivágjuk a tésztából a formákat és 180 C-os sütőben 10-14 perc alatt készre sütjük (a sütési idő függ a sütőtől és a tészta vastagságától, figyelni kell).
7, Az írókához a porcukrot átszitáljuk és belekeverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjéhez adjuk kb. a porcukor felét és az ecetet, majd habverővel elkeverjük. A massza kifehéredik és a térfogata is megnő. Annyi porcukrot adagolunk még bele, hogy nagyon sűrűn folyós legyen (a cukor mennyisége a tojás méretétől függ).
8, Az írókát nejlonzacskóba töltjük. A zacskót felül elkötjük, alul pici lyukat vágunk rá és a mázzal összeragasztjuk/díszítjük a formákat (ha nagyobb felületet akarunk mázzal borítani, akkor kevés vízzel keverjük folyósabbra!).
Megjegyzés:
– Ez a mennyiség elegendő egy mécsesfaluhoz (2 db fenyőfa, 1 házikó, 1 mécsestartó és egy alap, amire mindezt rátesszük).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: