Cukikonyha

Egytojásos torta (karamellás sütemény)



Hozzávalók:

A tésztához:
– 50 dkg liszt
– 10 dkg vaj, margarin vagy 8 dkg zsír
– 8 dkg cukor
– 20 dkg méz
– 1 egész tojás
– 1 dl tej
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
– 0,5 dl víz
– 5 dl tej
– 10 dkg liszt
– 30 dkg cukor
– 20 dkg vaj
– 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1, A tésztához a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a többi anyagot is hozzáadjuk. Jól összegyúrjuk és 6 egyenlő részre osztjuk. Tepsi alján vagy szél nélküli sütőlemezen 6 négyszögű lapot sütünk.
2, A krémhez a cukrot világosbarnára megpirítjuk, feloldjuk 0,5 dl vízzel és 2 dl tejjel. A lisztet a többi tejjel elkeverjük és a karamellhez öntve sűrűre főzzük, mint a tejbegrízt. Langyosra hűtjük, darabokban hozzáadjuk a vajat, a vaníliás cukrot és addig keverjük, amíg teljesen ki nem hűlt.
3, A tésztalapok széleit egyenesre vágjuk, krémmel megtöltjük és a tetejét is bevonjuk a krémmel. A felső krémréteget a levágott tésztaszélek morzsájával meghintjük.
Készíthetjük az alapot méz nélkül, dupla mennyiségű cukorral és valamivel több tejjel, de a mézzel készült lapok aznap kemények, csak másnap puhulnak meg!
Megjegyzés:
Ez a sütemény nálunk másfélszeres tésztaadagból és dupla mennyiségű krémből szokott készülni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!