Hozzávalók:
A gombócokhoz:
– 70 dkg darált hús
– 1-2 púpozott teáskanál só
– 1 teáskanál pirospaprika
– 1 teáskanál bors
– 1 kis fej vöröshagyma reszelve vagy apróra vágva
– 3 gerezd fokhagyma áttörve
– 1 tojás
– 1/2 bögre rizs (nem előfőzött!)
– diónyi zsír
A mártáshoz:
– 3 evőkanál olaj
– 3 evőkanál liszt
– 1 liter paradicsomlé
– só
– 1-2 evőkanál cukor
Elkészítés:
1, Az alapanyagokat jól összekeverjük és gombócokat formázunk belőle. Enyhén zsírozott lábasba tesszük, majd annyi vízben, amennyi éppen elfedi, megfőzzük (lassú tűzön kb. 1 óra alatt).
2, Olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, felengedjük paradicsomlével és jól kikeverjük. Sózzuk, cukrozzuk és összeforraljuk.
3, A mártásba beletesszük a megfőtt gombócokat és összeforraljuk.
Megjegyzés:
– A gombócokat lassú tűzön főzzük meg, nehogy szétessenek. Szükség szerint a főzőlét pótolni kell.
– Az elkészült gombócok főzővizét tegyük félre, mert ha esetleg sűrűbbre sikerülne a mártásunk, azzal tudjuk hígítani.
Nem próbáltam még másképp, biztos finom úgy is, ahogyan Te csinálod… 🙂
Fűszeres paradicsomlében főzöm a gombócokat, és nem sűrítem rántással, a rizs keményítőtartalma éppen elég, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Az értékes tápanyagok és fűszerek így belefőnek, nem öntjük ki a főzővízzel. 🙂
Szia.Felfedeztem a blogod.Mai ebédünk:paradicsomos húsgombóc.Most készítem.Annyi,hogy készítek mellé krumplipürét is,szerintem kiegészítik egymást.Üdv.Ági.