Cukikonyha

Kakaós csiga



Hozzávalók:
– 3 dl tej
– 1 kockacukor
– 3 dkg élesztő
– 30 dkg finom liszt
– 15 dkg lágy margarin
– 11 dkg porcukor (+ a szóráshoz)
– 1 csomag vaníliás cukor
– 2 tojássárgája
– 4 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
1, A kovászhoz 1 dl langyos tejben elkeverjük a kockacukrot, az élesztőt és 1 kanál lisztet. Meleg helyen kelesztjük-felfuttatjuk (kb. 15 perc alatt).
2, A maradék tejben elkeverünk 3 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, 3 dkg olvasztott margarint és egy csipetnyi sót.
3, A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, majd (ha van, kézi robotgép dagasztóspiráljával) hólyagosra kidolgozzuk. Ezután letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (35-40 perc).
4, Habosra keverünk 8 dkg margarint 8 dkg porcukorral, majd a kakaóval.
5, A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk és 5 mm vastag, kb. 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós margarinnal, szorosan feltekerjük és éles késsel 12 darabra vágjuk.
6, Egy 30 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, oldalát megkenjük 2 dkg olvasztott margarinnal.
7, A csigákat vágott felületükre fordítjuk, alul kicsit összenyomkodjuk és egymástól tisztes távolságra a sütőformába tesszük. A közöket megkenjük 2 dkg olvasztott margarinnal. Letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (további 30-35 perc alatt).
8, A sütőt 200 C-ra előmelegítjük, az aljára beteszünk egy vízzel teli lábast, mert a kelt tészta sütéséhez gőzre van szükség. A formát középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük és 45-50 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával, de át kell sülnie).
9, Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés:
A 30 dkg liszt sehogy sem volt elég! Mielőtt munkalapra borítottam volna, még rengeteget hozzágyúrtam…

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Hajnesz says:

    Szia!Ez nagyon jól néz ki, s biztosan finom is volt! Másra nem reagálok :o)

  2. Bogyó says:

    Mivel 100 éve vágtam ki egy fogalmam sincs milyen nevű újságból…

  3. Kovács says:

    Ez egy Lajos Mari recept. Megjelölhetted volna forrásként, ettől nem vagy kevesebb. Én is e recept szerint sütök, csak kb. fele mennyiségű folyadékkal, mint amit a recept megjelöl. Ircsi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!