Hozzávalók:
Az alaphoz:
– 25 dkg lencse (szárazon)
– kevés füstölt szalonnabőr
– 1 l zöldséges csontlé vagy víz
– 1 kis fej vöröshagyma
– 2 babérlevél
– só ízlés szerint
– esetleg: ecet, kevés citromhéj, mustár, cukor
A rántáshoz:
– 4 evőkanál olaj
– 1/2 kis fej vöröshagyma apróra vágva
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 púpozott evőkanál liszt
– 2 csipet pirospaprika
Elkészítés:
1, A lencsét az elkészítést megelőző este alaposan átmossuk, beáztatjuk és bő vízben állni hagyjuk egész nap (sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet).
2, Az 1 L alaplevet feltesszük főni a kiázott, átmosott lencsével. Beleteszünk pár darab füstölt szalonnabőrt, a babérlevelet, az egész vöröshagymát és sót adunk hozzá. Lefedjük és addig főzzük, amíg meg nem puhul a lencse. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még csontlevet. Amikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát.
3, Amikor a lencse már puha, elkészítjük a rántást. Az olajban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Levesszük a tűzről, beletesszük az összezúzott fokhagymát és a pirospaprikát, majd kb. 0,5 dl hideg vizet adunk hozzá és elkeverjük (fontos, hogy csak hideg vizet adjunk a rántáshoz, hogy ne legyen csomós).
4, A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez, egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá még sót (esetleg cukrot, mustárt, citromhéjat, ecetet).
5, A kész lencsefőzeléket füstölt csülökkel tálaljuk -ízlés szerint-, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá.
Megjegyzés:
– Forrás: Desszert.eu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: