Cukikonyha

Mézes torta



Hozzávalók:

A tésztához:
– 15 dkg cukor
– 15 dkg méz
– 2 tojás
– 8 dkg vaj
– 50 dkg liszt
– 10 g szódabikarbóna
– 3-4 evőkanál kakaópor
– pici só

A krémhez:
– 4 csomag vaníliás pudingpor
– 1,3 l tej
– 3 evőkanál cukor
– 20 dkg vaj
– 20 dkg porcukor
– pici vanília esszencia

A tetejére:
– 1 tábla csokoládé
– 1 evőkanál olaj
– 3 dkg reszelt fehér csokoládé

Elkészítés:
1, A vajat a mézzel és a cukorral megolvasszuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a száraz hozzávalókat és tésztát gyúrunk belőle.
Szobahőmérsékleten pihentetjük 1-2 órát (vagy akár egy napot is).
2, Pihentetést követően a tésztagombócot 5 részre osztjuk, lisztezett felületen 2 mm-esre nyújtjuk és egy 22 cm-es tortakarikával (vagy kartonsablon segítségével) kiszúrjuk belőle a lapokat.
A leeső tésztaszéleket újragyúrjuk, kettéosztjuk és abból is kiszúrjuk a lapokat, így összesen 7 lapot kapunk.
(Ha kemény lenne a tészta, egy kis mikrózás segít!)
3, A lapokat 170 C-ra előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük (tepsi hátán, sütőpapíron, egymás után), majd kihűtjük őket.
4, A krémhez megfőzzük a pudingot és kihűtjük. A lágy vajat kikeverjük a porcukorral és ebbe a vajkrémbe adagoljuk a kihűlt pudingot. Adunk hozzá néhány csepp vaníliát és robotgéppel habosra keverjük a krémet.
5, A krémmel rétegezzük a mézes lapokat és kívülről is bekenjük vele a tortát.
6, A tortát egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben, aztán olvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejét (a csoki már ne legyen meleg, mert akkor megválhat a torta a krémtől).
7, Újra hűtőbe tesszük a tortát és amikor a csokoládébevonat megdermedt a tetején, fehér csokoládé reszelékkel díszítjük.

Megjegyzés:
Forrás: Egy csipet…
 Én nem ‘vajas krémmel’ töltöttem a tortát, hanem tejszínes-pudingos krémmel és tejszínnel is vontam be.
 Nagyon finomra sikeredett, de ugyanakkor elég édes és tömény is volt (valószínűleg cukor-túladagolás miatt), így aztán mindenki beérte egy vékony szeletecskével… 😀

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bogyó says:

    Köszönöm!Szerintem lesz még alkalom erre a tortára…, ki fogom próbálni vajjal is! 🙂

  2. egycsipet says:

    Bogyó, örülök, hogy a nehézségek ellenére összejött és a végeredmény nagyon szép lett! :))PS: egyszer legyél bevállalós és próbáld ki vajjal a krémet, hidd el, hogy nem fogod megbánni. 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!