Szokásos konyhai mértékegységek megközelítő jelentése |
késhegyni
vagy mokkáskanálnyi |
kiskanálnyi
(kávés, teás) |
csapott evőkanálnyi (vagy diónyi)
|
púpozott
evőkanálnyi |
tojásnyi
|
fűszerpaprika, bors |
0,2 dkg
|
0,4 dkg
|
0,7 dkg
|
1 dkg
|
–
|
zsemlemorzsa, túró, gríz |
–
|
–
|
1,2 dkg
|
1,6 dkg
|
–
|
só, liszt, cukor |
0,5 dkg
|
1 dkg
|
1,5 dkg
|
2 dkg
|
–
|
víz, tej, tejföl, mustár, paradicsompüré, lekvár |
–
|
1 dkg
|
1,5 dkg
|
–
|
–
|
zsír, vaj, margarin, rizs, olaj, tarhonya |
–
|
1,5 dkg
|
2 dkg
|
3 dkg
|
5 dkg
|
Gyakran használt mértékegység a csésze, valamint a bögre. A magyar csésze körülbelül 1,5 – 2 deciliternek, a bögre 2 – 2,5 deciliternek, a “cup” pedig nagyjából 2,5 deciliternek vehető. |
Néhány alapanyag jellemző méretei |
kicsi
|
közepes
|
nagy
|
alma |
8-10 dkg
|
10-12 dkg
|
20-22 dkg
|
burgonya |
5-7 dkg
|
8-10 dkg
|
14-18 dkg
|
citrom |
10-15 dkg
|
||
fehérrépa |
6-8 dkg
|
||
gomba (csiperke) |
5-6 dkg
|
||
karalábé |
25-35 dkg
|
40-45 dkg
|
|
karfiol | 60-70 dkg | 1,4-1,8 kg | |
káposzta |
70-80 dkg
|
1 kg
|
|
körte | 15-20 dkg | 20-25 dkg | 25-30 dkg |
padlizsán |
15-20 dkg
|
25-35 dkg
|
40-45 dkg
|
paradicsom |
3-4 dkg
|
8-9 dkg
|
16-20 dkg
|
sárgarépa | 8-12 dkg | 15-20 dkg | |
sárgabarack | 3-4 dkg | 6-7 dkg | 9-10 dkg |
tojás (tyúk) | 5-6 dkg | ||
tojássárgája (tyúk) | 1,6-2 dkg | ||
tojásfehérje (tyúk) | 3-3,5 dkg | ||
vöröshagyma |
2 dkg
|
5 dkg
|
10 dkg
|
zöldpaprika |
4-6 dkg
|
7-9 dkg
|
16-20 dkg
|
Forrás: Konyhamester