Cukikonyha

Házi fehér kenyér



Hozzávalók:
– 1 kg liszt
– 5 dkg élesztő
– 2 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– kb. 5 dl langyos víz

Elkészítés:
1, Egy kisebb tálba öntünk 1 dl langyos vizet, beleszórunk egy kanál lisztet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, hogy az élesztő felfusson (hab képződik a víz tetején).
2, A lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, beleszórjuk a sót és hozzáöntjük a felfutott élesztőt.
3, Összegyúrjuk a hozzávalókat (a langyos vizet csak apránként öntsük hozzá, nehogy nagyon folyós legyen a tészta).
4, A tésztát simára gyúrjuk, letakarjuk és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
5, A megkelt tésztából cipót (vagy cipókat) formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a tetejét keresztben bevagdossuk (1-2 cm mélyen).
6, A cipót 200 C-ra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük.
7. Akkor sült át a kenyér, ha az alját megkocogtatva kongó hangot ad.
8, Az elkészült kenyér tetejét lekenjük vízzel és a sütőben hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:
Én fél adagot készítettem és egy kanál olívaolajat is tettem a tésztába.
– Sütés közben sütő aljára tettem egy kisebb tepsi vizet.
– Ez a kenyér nem puha héjú, sokkal inkább ropogós…
– Egyébként nagyon finom, bár szerintem még egy icipici sót elbírna.
– Nem a legszebb kenyér, de a recept jó!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bogyó says:

    Kedves Ircsi, vagy Évics, vagy csak egyszerűen Kovács!Köszönöm a tájékoztatást, legközelebb mindent meg fogok tenni, hogy megfeleljek az elvárásaidnak!:-)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!