Kakaós csiga





Hozzávalók:

– 3 dl tej

– 1 kockacukor

– 3 dkg élesztő

– 30 dkg finom liszt

– 15 dkg lágy margarin

– 11 dkg porcukor (+ a szóráshoz)

– 1 csomag vaníliás cukor

– 2 tojássárgája

– 4 evőkanál kakaópor

Elkészítés:

1, A kovászhoz 1 dl langyos tejben elkeverjük a kockacukrot, az élesztőt és 1 kanál lisztet. Meleg helyen kelesztjük-felfuttatjuk (kb. 15 perc alatt).

2, A maradék tejben elkeverünk 3 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, 3 dkg olvasztott margarint és egy csipetnyi sót.

3, A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a kovászt és a tojásos keveréket, majd (ha van, kézi robotgép dagasztóspiráljával) hólyagosra kidolgozzuk. Ezután letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (35-40 perc).

4, Habosra keverünk 8 dkg margarint 8 dkg porcukorral, majd a kakaóval.

5, A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk és 5 mm vastag, kb. 30 x 40 cm-es téglalapra nyújtjuk. A hosszanti széleken 3-3 cm-t szabadon hagyva megkenjük a kakaós margarinnal, szorosan feltekerjük és éles késsel 12 darabra vágjuk.

6, Egy 30 cm-es sütőformát kibélelünk sütőpapírral, oldalát megkenjük 2 dkg olvasztott margarinnal.

7, A csigákat vágott felületükre fordítjuk, alul kicsit összenyomkodjuk és egymástól tisztes távolságra a sütőformába tesszük. A közöket megkenjük 2 dkg olvasztott margarinnal. Letakarjuk és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (további 30-35 perc alatt).

8, A sütőt 200 C-ra előmelegítjük, az aljára beteszünk egy vízzel teli lábast, mert a kelt tészta sütéséhez gőzre van szükség. A formát középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük és 45-50 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával, de át kell sülnie).

9, Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés:

A 30 dkg liszt sehogy sem volt elég! Mielőtt munkalapra borítottam volna, még rengeteget hozzágyúrtam…

Tovább a blogra »