Hozzávalók:
– 1 közepes méretű kelkáposzta
– kb. 20 dkg rizs
– 50 dkg darált hús
– 1 fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– pirospaprika
– só
– bors
– olaj
– víz
– 1 nagy doboz tejföl (350 g)
Elkészítés:
1, A káposztáról levágjuk a leveleket, megmossuk, majd forrásban levő, enyhén sós vízbe tesszük. Újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük és hűlni hagyjuk.
2, A rizst kevés olajon megpirítjuk, majd (a rizs térfogatához képest) dupla mennyiségű vízzel felöntjük. Sóval ízesítjük és fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük.
3, Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a húst és az áttört fokhagymát, majd néhány perc alatt összepirítjuk az egészet (fehéredésig kevergetjük). Sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk pirospaprikával és fedő alatt -lassú tűzön- puhára pároljuk. Kevés vizet önthetünk rá, hogy szaftosabb legyen a pörköltünk!
4, Ha a pörkölt elkészült, összekeverjük a rizzsel.
5, Egy tepsit vékonyan kiolajozunk és beleterítjük a káposztalevelek felét. A leveleken eloszlatjuk a tölteléket, majd befedjük a maradék levéllel.
6, A tejfölt (kevés vízzel kikeverjük és) a kellevelek tetejére kenjük.
7, Előmelegített, 180 C-os sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük (“villapróba”).