Zsírjában sült libamáj

Hozzávalók:

– kb. 60 dkg hízott libamáj

– kb. 60 dkg libaháj

– 1 liter tej

– 10 gerezd fokhagyma

– 1 fej vöröshagyma meghámozva, félbevágva

– 1 evőkanál őrölt pirospaprika

– só

Elkészítés:

1, A libamájat egy éjszakára tejbe áztatjuk.

2, A felkockázott libahájat olajban, közepes lángon kisütjük kb. 20-25 perc alatt. Kevés vizet (0,5 dl-t) érdemes hozzáönteni.

3, Amikor szép pirosra, apróra és ropogósra sült a háj, szűrőkanállal papírtörlőre szedjük.

4, A libamájról papírtörlővel leitatjuk a tejet, hogy ne legyen nagyon nedves. A májat először a domború felével felfelé a forró olajba tesszük (amiben a töpörtyű sült). Az edényt lefedjük és 7 percig sütjük.

Közben hozzáadunk egy fél fej hagymát és egy fej fokhagymát (héjastól).

5, Ha letelt a 7 perc sütési idő, egy határozott mozdulattal megfordítjuk a májat és a másik oldalát is megsütjük 7 perc alatt.

6, Egy jénai tál alját meghintjük sóval és kb. 1 evőkanálnyi pirospaprikával. Ha a libamáj megsült, áthelyezzük a jénai tálba, a zsírt pedig rászűrjük a májra.

7, A megsült fokhagymákat kiszedegetjük a héjából (ha kissé kihűlt) és a kisebb töpörtyűdarabokkal együtt beletesszük a sült zsírba

8, Langyosra hűtjük, majd betesszük a hűtőbe. Hűtőben legalább 1 éjszakán át állni hagyjuk, hogy megdermedjen.

9, Hűtőben hetekig eltartható!

Forrás: Mautner Zsófia

Tovább a blogra »