Briós





Hozzávalók:

– 0,5 kg liszt

– 5 dkg vaj

– 5 dkg porcukor

– 2,5 dkg élesztő

– 2,5 dl tej

– 3 db tojás sárgája

– csipet só



És még:

– 1 db tojás a lekenéshez

– 3 dkg cukor a briósok tetejére






Elkészítés:

1, A lisztet tálba szitáljuk, a közepére egy “fészket” csinálunk. Beletesszük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet és 15 perc alatt felfuttatjuk.

2, Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is és sima tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, majd 20 percig meleg helyen kelesztjük.

3, Kelesztés után átgyúrjuk a tésztát és 16 felé vágjuk. 

4, 12-ből kis cipókat formázunk, vajazott-lisztezett muffinformába tesszük és megkenjük felvert tojással.

5, A maradék 4 cipót további 3-3 részre osztjuk és a muffinformában lévők tetejére tesszük. Ezeket is lekenjük tojással, majd még 30 percig meleg helyen kelesztjük.

6, A végén újra megkenjük tojással, a tetejét megszórjuk vaníliás (vagy sima) cukorral és 200 fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük.





Megjegyzés:

Következő sütésnél lehet, hogy emelek a cukor adagon, mert szerintem elférne még benne valamennyi…





Forrás: TücsökBogár



Tovább a blogra »