Házi fehér kenyér





Hozzávalók:

– 1 kg liszt

– 5 dkg élesztő

– 2 teáskanál só

– 1 teáskanál cukor

– kb. 5 dl langyos víz

Elkészítés:

1, Egy kisebb tálba öntünk 1 dl langyos vizet, beleszórunk egy kanál lisztet, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megvárjuk, hogy az élesztő felfusson (hab képződik a víz tetején).

2, A lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, beleszórjuk a sót és hozzáöntjük a felfutott élesztőt.

3, Összegyúrjuk a hozzávalókat (a langyos vizet csak apránként öntsük hozzá, nehogy nagyon folyós legyen a tészta).

4, A tésztát simára gyúrjuk, letakarjuk és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

5, A megkelt tésztából cipót (vagy cipókat) formázunk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a tetejét keresztben bevagdossuk (1-2 cm mélyen).

6, A cipót 200 C-ra előmelegített sütőben 35-45 perc alatt készre sütjük.

7. Akkor sült át a kenyér, ha az alját megkocogtatva kongó hangot ad.

8, Az elkészült kenyér tetejét lekenjük vízzel és a sütőben hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés:

Én fél adagot készítettem és egy kanál olívaolajat is tettem a tésztába.

– Sütés közben sütő aljára tettem egy kisebb tepsi vizet.

– Ez a kenyér nem puha héjú, sokkal inkább ropogós…

– Egyébként nagyon finom, bár szerintem még egy icipici sót elbírna.

– Nem a legszebb kenyér, de a recept jó!

Tovább a blogra »